31 diciembre 2009

MISSATGE DE CAP D'ANY DEL PRESIDENT ANTICH


En nom del Govern de les Illes Balears, i en el meu propi, vos vull desitjar unes bones festes i un any nou carregat de salut i felicitat.

Me permetreu que les meves primeres paraules siguin en record dels dos joves guàrdies civils, en Diego i en Carlos, assassinats l’estiu passat a Palmanova per la banda terrorista ETA.

Vull enviar un missatge d’ànim i de gratitud a tots els homes i dones dels cossos i forces de seguretat, perquè fan un esforç arriscat per garantir la democràcia.

I a tota la ciutadania, sense excepcions, perquè va tenir una actitud exemplar davant la barbàrie terrorista.

És ben just , també, tenir un record per als veïnats que moriren per l’esfondrament d’un hotel a Capdepera i per als veïnats que varen perdre la vida a Palma, sota les runes de l’edifici on vivien.

Casos, tots ells, que ens obliguen a extremar les mesures de seguretat i a seguir donant suport als serveis d’emergència i els cossos de bombers.

Aquest ha estat un any difícil, marcat també per una greu crisi econòmica que ha posat a prova la maduresa i la implicació de la nostra societat.

És de justícia expressar la meva gratitud als sindicats i a les organitzacions empresarials per la seva sensibilitat per arribar a acords amb el Govern.

Tots hem fet un gran esforç d’enteniment per lluitar contra la crisi, reactivar la nostra economia, millorar el model de creixement i augmentar la cohesió social. Un gran esforç per donar més confiança i crear moltes més oportunitats per als treballadors i treballadores, per als joves que no troben una primera ocupació, i per a moltes famílies i petites empreses que passen dificultats.

Pensant en tots ells hem reforçat les inversions, hem posat en marxa mesures per cobrir necessitats bàsiques i de formació, hem fet línies de crèdit per a empreses, i ajuts per crear ocupació.

Totes les institucions hem “fet pinya”, i treballam amb absoluta coordinació. És la millor manera de treure el màxim profit dels doblers i de servir millor a la ciutadania.

Les necessitats que ha creat la crisi són moltes i grans però també es cert que som molts els que cercam remeis.

Hem aconseguit que les famílies amb dificultats ajornin el pagament de la seva hipoteca, i hem facilitat a les empreses crèdits i liquiditat, a través d’ISBA.

La crisi no ens ha impedit seguir creixent en serveis, sinó ben al contrari.

Quan la iniciativa privada va mústia és el moment que la iniciativa pública prengui el lideratge.

El 2009 hem multiplicat les inversions. I també ho farem el 2010, amb a prop de 1.200 milions d’euros prevists entre l’Estat i el nostre pressupost.

El 2009 hem aconseguit fites històriques:

Hem acordat un nou sistema de finançament amb el Govern d’Espanya que millora notablement els nostres recursos, i que, sumat l’augment d’inversions de l’Estat ens col·loca a la legislatura que més aportació s’haurà fet a la nostra terra.

Hem finalitzat Sa Costera.

El gasoducte ja uneix la península amb Eivissa i Mallorca i ens garanteix energia més neta i suficient per a empreses i domicilis.

Ja hem rebut les competències del Parc nacional maritimo-terrestre de Cabrera.

I ja hem adquirit la finca de Planícia, una vertadera joia del nostre tresor natural.

Enguany hem aprovat lleis tan rellevants com la de Serveis socials, pionera a tot l’Estat, o com la de Comerç que regula un sector estratègic a la nostra Comunitat.

Hem fet un esforç en la construcció de serveis propers com escoletes, Escoles i Instituts, la creació de 6oo noves places de residència, la creació de nous centres de salut, la licitació del nou hospital d’Eivissa, centres de dia...

En definitiva de serveis que consoliden i milloren l’aposta pel benestar de la ciutadania.

Hem apostat per fer habitatges assequibles i per la rehabilitació, amb la llei de barris i la participació de 21 ajuntaments.

Hem multiplicat per 20 els recursos per desplegar la llei de dependència, assegurant nous drets i serveis a la gent major i a la gent que no es pot valer per ella mateixa.

Volem que la igualtat d’oportunitats arribi a tothom.

Per això, hem equiparat les beques dels olímpics i paralímpics, i hem donat un nou impuls a la integració laboral de les persones amb discapacitats.

Hem seguit apostant per la recerca, per la creació d’empreses innovadores, per l’educació digital, per la formació, i ens hem convertit en centres nacionals de referència en nàutica, aeronàutica i turisme.

El 2009 el turisme ha seguit centrant la nostra tasca amb iniciatives com el Pla Renove per la millora de la nostra oferta, i amb actuacions com La Comandància a Eivissa, L’Enclusa a Menorca, la Plaça Europa a Formentera, o la Platja de Palma a Mallorca.

El transport públic, la reutilització de l’aigua i l’eficiència energètica són, i seguiran sent, inversions prioritàries que, a més, contribuiran a frenar el canvi climàtic.

Un any de molta feina, massa sovint enfosquida per la gran quantitat de casos de corrupció provinents d’altres temps i que ara es veuen als jutjats.

Una situació que ens ha obligat a prendre mesures, unes ja en vigor i d’altres volem que hi entrin l’any qui ve.

Mesures que permetin majors controls i major transparència.

Ara vivim els efectes dels excessos d’altres temps, d’aquí ve la crisi i d’aquí vénen els casos judicials.

Tot junt ens obliga a fer un trànsit cap a la mesura, fugint de l’economia de l’especulació i apostant per l’economia productiva.

Tot junt ens obliga a reforçar la confiança amb les Institucions, obrint aquestes, com ja estam fent amb empresaris i sindicats.

El 2010 tenim molta feina i la farem,

La farem per a la gent jove, perquè trobin una feina digna, perquè tenguin més possibilitats de formació, perquè heretin una societat més participativa, moderna, i solidària.

La farem pensant en la gent que està a l’atur, cercant camins per a ells.

La farem junts, amb un objectiu clar: que tothom a la nostra terra hi pugui viure dignament. Que tothom trobi protecció quan la necessiti.

Molts d’anys i que l’any qui ve sigui un any de prosperitat per a tots i totes.

1 comentario:

Carmen Montón Giménez dijo...

Un feliz 2010 a ti también.